Свят

Трима членове на Хизбула са убити при израелски удари

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелски удари в южен Ливан, при които бяха убити командир и двама членове на Хизбула, допълнително подхрани напрежението в региона. Исмаил Юсуф Баз е загинал, когато колата му е била улучена от дрон. Хизбула е една от пълномощните организации и поддръжник на Иран, а Израел предупреди, че ще отмъсти за масираната въздушна атака от страна на Техеран.

Не е ясно дали Израел ще предприеме последващи ответни действия и кога, но вече отправи призив към Запада да затегне санкциите срещу Ислямската република, за да се попречи на капацитета й за производство на ракети...

Германия е "за" подобни мерки.

Миналата есен проведох кампания заедно с Франция и други партньори в ЕС за по-нататъшно разширяване на режима на санкции, което да засегне производството на дронове, както и други ракетни технологии.

Аналена Бербок – министър на външните работи на Германия

Лидерите от Г-7 се събират на италианския остров Капри, търсейки дипломатически начини за предотвратяване на пълномащабна война в Близкия изток. Те също така настояват за спиране на огъня в Газа, където израелската военна кампания продължава с пълна сила.