Свят

Все още не е ясен евентуалният отговор на Израел на ударите на Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският военен кабинет е разгледал военните планове за потенциален отговор срещу Иран по време на почти тричасово заседание. Това заяви официален представител на администрацията. Съобщава се още, че военният кабинет остава решен да действа, но засега не е ясно дали е взето решение какъв да бъде ответния отговор. Те са разгледали и дипломатически варианти за по-нататъшна изолация на Иран, които биха могли да бъдат осъществени в допълнение към военния отговор. От своя страна главнокомандващият на израелската армия предупреди, че Иран ще "понесе последствията за действията си" след нападението срещу Израел през уикенда.

Оценяваме внимателно ситуацията. Оставаме на най-високото си ниво на готовност. Иран ще понесе последствията от действията си. Ние ще изберем съответния отговор. Армията остава готова да противодейства на всяка заплаха от страна на Техеран и неговите терористични пълномощници, като продължаваме мисията си да защитаваме държавата Израел.

Генерал-лейтенант Херци Халеви, началник на израелската армия

На свой ред говорителят на президента на Съединените щати Джон Кърби заяви, че Джо Байдън ще се фокусира върху предотвратяването на разрастването на по-широк регионален конфликт. В същото време Китай съобщи, че е отбелязал, че действията на Техеран срещу Израел са били цитирам "упражняване на правото на самозащита". Това е станало по време на телефонен разговор между външните министри на двете страни. Пекин не е осъдил ударите през уикенда. Междувременно стана ясно, че Хамас е намалил с повече от половината броя на заложниците, които групировката е готова да освободи по време на първия етап от споразумението за прекратяване на огъня. Това съобщи израелски източник. Според експерти тази новина представлява значителна стъпка назад в преговорите. В същото време според източници на CNN тази седмица Израел е трябвало да предприеме първите си стъпки към сухопътна офанзива в най-южния град на Газа Рафа. Те обаче са отложили тези планове, тъй като обмислят отговор на безпрецедентните въздушни атаки на Иран. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отдавна подчертава важността на навлизането в Рафа, за да бъдат ликвидирани останалите батальони на Хамас, въпреки международния натиск да се отмени цялостната сухопътна офанзива.