Свят

ООН: Съществуват проблеми в Агенцията за подпомагане на палестинците

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Независим преглед на основната агенция на ООН за помощ в Газа установи, че сред служителите продължават да съществуват "проблеми, свързани с неутралността", и препоръча засилване на неутралността на UNRWA. Израел има дългогодишни проблеми с Агенцията за подпомагане на палестински бежанци , като я обвинява, че подпомага Хамас, и призовава за пълното ѝ разпускане.

Прегледът, ръководен от бившия френски министър на външните работи Катрин Колона, отбеляза, че "Израел все още не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си". Ръководителят на ООН Антонио Гутериш прие препоръките, а ръководителят на агенцията Филип Лазарини приветства констатациите.

 

Редовно споделяне на списъка на служителите, дигитализиран с някои подробности за тях. Това ще работи добре за постигането на доверие. Наистина през последните години можеше тази част да бъде по-добре. 

Катрин Колона, председател на Групата за независим преглед на БАПОР

По-рано в болница в южния град Хан Юнис в Газа е бил открит масов гроб с близо 300 тела. Това съобщиха служители на Гражданска защита.

На свой ред в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати за правата на човека се изразява остра загриженост относно конфликта в Газа, като се отбелязват твърденията за военни престъпления от страна на Израел, Хамас и други палестински бойни групировки. Въпреки че докладът не представлява заключенията на правителството, държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че констатациите ще бъдат преразгледани.

Междувременно напрежението ескалира в Колумбийския университет, който е епицентър на пропалестинските протести в американските колежи през последните дни. Университетът заяви, че всички занятия в основния му кампус ще бъдат хибридни до края на пролетния семестър. Протести се проведоха и в други кампуси, включително в Йейлския и Нюйоркския университет.