Свят

18 души са загинали в град Рафа при израелска бомбардировка (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Rafah Gaza AP Снимка: АП, архив.

Най-малко 18 души са загинали при среднощни израелски удари срещу град Рафа, в южната част на ивицата Газа. 14 от жертвите са деца, съобщават палестинските здравни власти, свързани с Хамас. Еврейската държава извършва почти ежедневни въздушни удари над Рафа, където са намерили убежище повече от 1.4 милиона души.

По данни на здравното министерство, жертвите от началото на войната са надхвърлили 34 000 души, а ранените наближават 77 000.

Сухопътната офанзива на Тел Авив продължава и правителството обещава да я разшири въпреки международните призиви за сдържаност, включително от САЩ. Въпреки това Вашингтон се готви да изпрати допълнителна военна помощ за милиарди долари на своя близък съюзник.

В събота Камарата на представителите на Конгреса одобри пакет от 26 милиарда долара, който включва и около 9 милиарда долара хуманитарна помощ за Газа.

В същото време Нетаняху продължава да бъде призоваван от опозиционните сили и много граждани да подаде оставка, да се организират предсрочни избори и да се промени израелската военна политика, за да бъдат върнати заложниците, държани в Газа.

 

Израелският народ е хванат в капана на едно фундаменталистко правителство. Мислеха, че могат да използват жестокостите на 7 октомври, за да ни накарат да се подчиним. Страхувам се, че до голяма степен управляващите са успели да възпрат много хора да се присъединят към протестите.

Сара Халпър – демонстрант 

Израелски източници твърдят, че 129 души все още се намират в плен, включително телата на 34-ма загинали.