Спорт

Лъч надежда: Пострадали израелски войници участват във футболен отбор

От Euronews България Euronews България

Бен Бинямин празнува 29-ия си рожден ден на музикалния фестивал Tribe of Nova на 7 октомври, когато бойци на Хамас нахлуват в Южен Израел и откриват огън по хиляди израелци. Бен и други хора се втурват в убежище за въздушни нападения, но нападателите ги преследвали и хвърляли гранати. Той бива тежко ранен, а десният му крак е откъснат. 

Триста от празнуващите на фестивала са убити на фона на най-тежкото еднодневно клане в историята на Израел. За щастие Бинямин е спасен, но бъдещето му изглеждало разбито. Работейки като професионален футболист, той мислел, че никога повече няма да ходи - камо ли да играе. Тогава той научава за израелският футболен отбор за ампутирани.

Когато разбрах, че има този отбор и аз ще мога да играя футбол, това наистина промени живота ми.

Бен Бинямин, цивилен, оцелял при нападението на 7 октомври

От основаването си отборът постига все по-големи успехи, като през октомври се класира на трето място в Лигата на нациите в Белгия. С този резултат играчите се класират за Европейското първенство по футбол през юни 2024 г. във Франция. В него ще се състезават около 16 отбора. Отборът тренира две пъти седмично на стадиона в предградието на Тел Авив Рамат Ган. Сър Лудвиг Гутман, невролог от еврейски произход, който бяга от нацистка Германия през 1939 г. и се установява във Великобритания, е признат за пионер в използването на състезателния спорт като форма на рехабилитация. Гутман организира първото състезание за спортисти в инвалидни колички, което се провежда в деня на откриването на Олимпийските игри в Лондон през 1948 г. Омер Гликстал, от град Хайфа, е отдаден спортист, който редовно играе футбол. Но по време на сражение в Газа през ноември животът му се преобръща, след като е улучен в левия крак от гранатомет.

 

Да играя в отбора е най-доброто нещо, което можех да направя, след като бях ранен. Това е нещото, което най-много ми харесва да правя. То е нещо различно. Не мога да обясня емоцията с думи.

Омер Гликстал, ранен войник в Газа

Този тип футбол се играе с шестима полеви играчи, на които им липсват долни крайници; те играят с патерици и без протези. Всеки отбор има и по един вратар с липсващ горен крайник. Теренът е по-малък от стандартния.