Свят

Световни лидери призоваха за деескалация на напрежението в Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ескалацията на напрежението в Близкия изток предизвиква загриженост в световните центрове на власт. По време на съвместна пресконференция на председателя на Европейската комисия и министър-председателя на Финландия Петери Орпо в Лапеенранта, Финландия, Урсула фон дер Лайен призова за стабилност и сдържаност.

Трябва да направим всичко възможно всички страни да се въздържат от ескалация в този регион. Видяхме масираната атака с безпилотни самолети и ракети от страна на Иран срещу Израел. Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

На свой ред говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков призова за „сдържаност от всички страни“.

„Във всеки случай, каквото и да се е случило, ние продължаваме да се обявяваме за сдържаност от всички страни и за въздържане от действия, които биха могли да провокират по-нататъшна ескалация на напрежението“, каза говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Междувременно държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не е участвал в нападението на Израел срещу Иран. Той добави, че министрите от Г-7 ще приемат "нови санкции и други мерки" срещу Техеран през следващите дни.

„Ние сме ангажирани със сигурността на Израел. Ангажирани сме също така да деескалираме и да се опитваме да прекратим това напрежение“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Китай също се изказа против всякаква ескалация на напрежението в Близкия изток.