Европа

Лидерите на 27-те решиха да наложат нови санкции на Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съюз ще засили санкциите срещу Иран на фона на нарастване на загрижеността, че безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел може да предизвика по-широка война в Близкия изток.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че мерките ще послужат като "ясен сигнал" за Ислямската република.

 

Осъждаме атаката от Иран срещу Израел. Решихме да наложим санкции срещу Иран. Това е ясен сигнал, който искаме да изпратим. Освен това искаме да направим всичко възможно, за да защитим цивилните. Призоваваме за освобождаване на всички заложници в Газа. Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарна помощ за нуждаещите се в Газа.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

Ограничителните мерки ще засегнат производството на дронове и ракети на Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски използва срещата на върха, за да напомни, че страната му се нуждае от солидна подкрепа в борбата й срещу Русия.

Той поиска повече системи за противовъздушна отбрана, включително зенитно-ракетни системи "Пейтриът". Посланието му беше чуто.

 

Това е въпрос на дни и седмици, а не на месеци. Много е важно да изпълним нашите обещания. Мога да ви уверя, че всички заинтересовани страни, всички участници, правят всичко възможно да ускорят предоставянето на помощ... Търсим възможности за използване на наличните запаси, особено системи за противовъздушна отбрана.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

Зеленски е помолил европейските лидери да помогнат за ускоряване и на американската военна помощ, която все още е блокирана в Конгреса.

Във втория ден от заседанието на Съвета фокусът ще бъде върху засилването на конкурентоспособността на ЕС и подсилването на единния пазар.