Европа

Експертна комисия в Германия призова абортите да бъдат легализирани

От Euronews България Euronews България

Eкспертна комисия, назначена от правителството, препоръча абортите в Германия да отпаднат от обхвата на наказателния кодекс и да бъдат разрешени през първите 12 седмици от бременността. Понастоящем жените в страната се нуждаят от консултация, за да претърпят легално тази операция, като има изключения, включително за жертви на насилие. Няма ограничения за периода, ако животът на майката е в опасност. Управляващата коалиция на страната е възложила на експертната комисия да разгледа този въпрос, който от десетилетия е горещо дискутирана тема. Подходът на Германия към процедурата е по-рестриктивен, отколкото в много други европейски държави.

 

Нашата препоръка е да направим тази процедура в ранните етапи на бременността законна. От голямо значение е за жените, които са в подобна ситуация да обмислят дали да поискат аборт. Дали това, което правят, е погрешно или правилно.

Фрауке Брозиус-Герсдорф, професор по право, член на комисията

Министърът на здравеопазването в Германия Карл Лаутербах също коментира изявленията на комисията. Той заяви, че правителството също ще обсъди подробно резултатите и ще ги сподели с парламента.

 

Научната експертиза на доклада е от голяма полза за намиране на отговор на сложните етични въпроси относно репродуктивното самоопределение и репродуктивната медицина. Докладът ще бъде разгледан от останалите членове на правителството. 

Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия

Въпреки че препоръката на комисията за декриминализиране на действащия закон за абортите няма задължителен характер, тя вероятно ще разпали отново дискусията по въпроса. Лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц ще трябва да реши дали да приеме съвета на комисията.