Европа

Полските законодатели ще работят по 4 законопроекта за абортите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сеймът на Полша гласува поправки в закона за абортите, чиято либерализация беше едно от най-важните обещания на управляващите партии. Въпреки почти пълната забрана на абортите в Полша, както алармираха активисти, абортът беше, е и ще бъде необходим и ще се извършва в Полша и в чужбина.

 

Ние подкрепяме 130 жени да направят аборт всеки ден, повече от 100 вземат хапчета за аборт в дома си, обикновено поръчани от интернет. Някои пътуват в чужбина, защото са в 12-ата седмица от бременността и трябва да отидат в клиника в чужбина. Подкрепяме тези жени финансово. Като мрежа „Аборт без граници“ сме похарчили над 11 милиона евро в последните години.

Кинга Желинска – представител на организацията „Аборти Дрийм тийм“

Четирите законодателни предложенията бяха внесени в парламента, както и предложение за отхвърляне на 4-те. Всички ще бъдат разгледани.

 

Днес е символичен ден, ден на пробив, ден, който нашите дъщери и внучки ще запомнят – случи се нещо, което беше почти невъзможно в продължение на 30 години. След 23 опита да промените нашите закони за абортите, всички, хвърлени в кошчето още на първо четене, днес ние успяхме.

Ева Шадлер – депутат от „Трети път/2050“

Депутати от консервативната опозиция изразиха несъгласие с одобрените текстове.

 

Гласувах против всеки от четирите законопроекта, тъй като те са несъвместими с полската конституция. По тази причина трябва да бъдат отхвърлени.

Кшищоф Шчуски – депутат от „Право и справедливост“

Активисти, които от години се борят за либерализиране на законите, предупреждават, че битката не е спечелена.

 

Това е първата битка, която спечелихме, но ни предстоят още много. Има много работа за вършене в парламентарната комисия, трябва да видим кои хора ще бъдат назначени в нея. Те ще работят по-нататък по законопроектите. Бих казала, че това е лъч надежда, но сме далеч от крайната победа.

Антонина Левандовска – ФЕДЕРА

Гласуването за започване на дебат за либерализирането на правото на аборт в Полша съвпада с подкрепата на Европейския парламент за включването на аборта в Хартата на основните права. 

Магдалена Ходовник – кореспондент на Euronews