Европа

Пари срещу реформи: Брюксел ще отблокира 137 милиарда евро за Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В петък полският премиер посрещна председателя на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен пътува до Полша, за да обяви намерението си да отпусне 137 милиарда евро за Варшава през следващите няколко дни. За Доналд Туск, който е на поста от декември, това е първа политическа победа, отбелязваща завръщането на страната му на европейската сцена.

Това е много съдбовен ден за нас, направихме много, положихме огромни усилия. Полските граждани избраха демокрацията и върховенството на закона на 15 октомври. Те са истинските герои на полската история.

Доналд Туск – премиер на Полша

Тези средства, които идват от кохезионния фонд и плана за възстановяване на Съюза, досега бяха замразени поради действия на предишното ултраконсервативно правителство срещу независимата съдебна система и върховенството на закона. Доналд Туск не искаше да губи време и представи редица реформи, които убедиха Комисията.

Силно приветствам плана за действие, който вашето правителство представи на държавите-членки тази седмица. Това е силна заявка, ясна пътна карта за Полша и вашите усилия са решаващи.

Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия

Решението за парите ще бъде официално обявено следващата седмица от колегиума на комисарите.

Въпреки въодушевлението му от факта, че над 137 милиарда евро потенциално скоро могат да бъдат отблокирани за Полша, министър-председателят Доналд Туск използва тази пресконференция, за да изрази загриженост за полските фермери. Той отправи ясно послание към Брюксел, като каза, че: когато се подкрепя Украйна, съдбата на хората в Европа не трябва да се поставя на карта, имайки предвид полските фермери, които протестират на украинската граница, недоволни, че евтините украински хранителни продукти заливат местния пазар.

 

Мейб Макмеън – Euronews