Свят

Зеленски поиска съдействие от ЕК за решаване на спора за вноса на земеделски култури с Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Володимир Зеленски поиска от Брюксел да помогне за решаване на спора между Полша и Украйна за вноса на земеделски култури. 

Украинският президент покани полския премиер Доналд Туск и представители на ЕС на преговори за отварянето на границата на Украйна с Полша, за да се излезе от задънената улица.

Аз съм готов да дойда на границата заедно с нашето правителство. Сега искам да се обърна и към Европейската комисия. Трябва да запазим единството на Европа. Това е в интерес на Европейския съюз. Ето защо Украйна поиска на тази среща да присъства представител на Европейската комисия.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Полша едностранно забрани продажбата или съхранението на някои украински продукти в опит да защити своето селско стопанство. Но полските фермери твърдят, че украински стоки продължават да наводняват пазара и да подбиват цените на тяхната продукция. Брюксел се надява преговорите да доведат до справедливо решение.

От една страна, Полша поддържа едностранна блокада срещу вноса от Украйна. И човек трябва да си зададе въпроса: ако това функционираше, както беше предвидено, защо сега фермерите блокират някои от граничните пунктове? Това са сложни въпроси, но не и неразрешими.

Олоф Гил – говорител на Европейската комисия

Зеленски също така предупреди, че Путин е печеливш от „несправедливата политизация“ на недоволството на полските фермери, блокирали украинската граница. Това заплашва да обтегне отношенията между Киев и Варшава, която иначе е твърд поддръжник на военната помощ за украинските въоръжени сили.