Европа

Зеленски призова за спешна среща с Полша заради блокадата на границата

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelensky Zelenski AP Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес за спешни преговори между неговото правителство и полския президент Анджей Дуда, премиера Доналд Туск и Европейския съюз за разрешаване на проблема с блокадата на полско-украинската граница от разгневени полски фермери, като заяви, че само Москва печели от това напрежение, предаде БТА.

„Помолих нашето правителство да отиде на границата между нашите две страни възможно най-скоро, до 24 февруари (навършването на втората годишнина от началото на руската инвазия - бел. ред.)“, каза украинският президент във видеообръщение, като помоли полския министър-председател Доналд Туск да направи същото. „Само Москва е щастлива“ от това напрежение между двете съюзнически държави, посочи Зеленски и добави, че Киев е готов за намирането на прагматично решение.

Полските земеделски производители блокират влизането на украински камиони в страната си в знак на протест срещу нелоялната според тях конкуренция на по-евтиния внос от Украйна.

Пътищата към Полша са спасителен пояс за износа на Украйна, която разчита и на вносна западна военна помощ, за да продължи да отблъсква настъплението на Русия.

„Тази блокада на границата, за съжаление, увеличава заплахата за доставките на оръжие за нашите момчета на фронта“, каза Зеленски.

Междувременно Полша предупреди за потенциални опити на Русия да окаже влияние върху протестите, след като някои демонстранти разпънаха плакат с надпис „Путин, вкарай в ред Украйна, Брюксел и нашето правителство“ заедно със съветско знаме, прикрепено към трактор.