Европа

Зеленски: Имаме спешна нужда от артилерия и противовъздушна отбрана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна призна в поредното си видеообръшение, че "ситуацията в няколко части от фронтовата линия е изключително тежка".

Вододимир Зеленски добави, че Русия се "възползва от забавянето на помощта за Украйна".

 

Имаме много осезаеми проблеми. Изпитваме дефицит на артилерия, средства за противовъздушна отбрана на фронта, повече далекобойни оръжия. Работим усилено с нашите партньори, за да възобновим и разширим подкрепата.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и преди дни превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа от превземането на Бахмут през май 2023 г.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област.

Саша Вакулина, Euronews: Забавянето на западната подкрепа за сигурността на Украйна вероятно помага на Русия да започне настъпателни операции по няколко сектора на фронтовата линия, за да окаже натиск върху украинските сили.

Руските сили в момента провеждат най-малко три настъпателни операции – по протежение на границата на Харковска сЛуганска област, особено в направление Купянск и Лиман; във и около Авдеевка; и близо до село Роботине в западната част на Запорожка област.

Преди няколко дни говорителят на оперативно-стратегическа група Таврия заяви, че Русия е съсредоточила повече войски на фронта при Орихов, отколкото при Авдеевка.

Вероятно руснаците ще се опитат да напреднат към село Роботине. Този район беше освободен от украинските сили в края на август 2023 г.