Европа

Хуманитарната ситуация в Източна Украйна се влошава

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хора, редящи се на опашка за хуманитарна помощ - гледка, която е станала твърде позната в Донецк. Миналата седмица доброволци дойдоха да доставят дървени плоскости, одеяла и стоки от първа необходимост на жителите на град Селидово. Намиращ се на около 25 км от фронтовата линия, през нощта той е бил ударен от четири руски ракети.

 

Всеки ден те обстрелват милион пъти. Бог ще ги накара да си платят за това някой ден.

Юлия Антоновна, жителка на Селидово

Две ракети удариха нашата улица. Цялата беше разрушена. Къщата ни е частично повредена. Обстрелът се засили. Тази нощ не можахме да спим.

Катерина, жителка на Селидово

Обстрелът разрушава местната болница и жилищна сграда, убивайки 3 души, сред които и дете. Ранени са били най-малко 12. Работейки денонощно, спасителите все още разчистват отломките, очаквайки да открият тела под развалините. Инна живеела в най-малко пострадалата част на сградата. Дъщеря ѝ обаче се е отървала на косъм от смъртта.

 

Прозорците вече са покрити. Дъщеря ми спеше тук. Всички прозорци бяха счупени. А вратата падна върху леглото, точно върху нея. Ние просто ще си тръгнем. Засега ще си наемем апартамент Надяваме се, че там поне ще е тихо.

Инна Серикова

Валери Гориа, международен кореспондент на Euronews: Спасителите не правят официални коментари, но на страна от камерата ми казват, че подобни гледки са повече от чести. Те се намесват по няколко пъти на месец и това със сигурност не е най-лошото, с което им се е налагало да се справят. Що се отнася до жителите, независимо дали искат да напуснат, или да останат, те ми казват, че при всички случаи не виждат края на тази война, която не им е дала никакъв отдих през последните две години.