Европа

Срещата в Мюнхен: Кои бяха основните акценти от форума?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Мюнхен приключи най-важният световен форум по въпросите на сигурността. Конференцията бе белязана от шокиращата новина за смъртта на Алексей Навални и от заплахата на кандидатът за президент на Съединените щати Доналд Тръмп да не спазва договора на НАТО, ако вземе властта. Какво друго обаче се случи ни разказва кореспондентът на Euronews Наташа Банович.

В допълнение към интензивните конфликти в Близкия изток и невъзможността за постигане на споразумение, изглежда, че на тази Мюнхенска конференция по сигурността имаше и недоразумения относно войната в Украйна. Най-вече заради коментарите на Доналд Тръмп, че може би НАТО не трябва да защитава онези членове, които не отделят достатъчно пари за отбрана, както и заради новината, която дойде точно преди началото на конференцията, а именно смъртта на Алексей Навални. Съпругата на Навални беше тук, в Мюнхен, и заяви пред събралите се, че смята Владимир Путин за лично отговорен за смъртта на съпруга ѝ. На много от панелите тук европейските лидери изразиха ангажираността си към НАТО, как е необходимо да се укрепи европейската отбрана и че страните им ще отделят повече средства за тази цел.

Що се отнася до американските представители, те имаха задачата да убедят европейските си партньори, че Америка остава глобален играч, че продължава да е ангажирана с НАТО и че вярва, че пакетът от военни помощи за Украйна ще бъде приет в Камарата на представителите на Конгреса. Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти спомена това тук.

Що се отнася до войната в Газа, чухме доста противоположни мнения. Катарските преговарящи заявиха, че споразумението е далеч, Израел, поне засега, не приема идеята за двудържавно решение, докато за палестинската делегация то е от основно значение. Можем да кажем, че мнозинството от участниците в тази конференция са категорично на мнение, че е необходимо създаването на палестинска държава. Това беше потвърдено от китайския министър на външните работи Ван И, който заяви, че е необходимо да се започнат мирни преговори възможно най-скоро. Интересно беше също така, че американският политолог Иън Бремер заяви, че тази година има една положителна новина, а именно, че поради всички горещи точки в света Америка и Китай няма да влязат в конфликт, а ще общуват по-добре помежду си. Изглежда, че е бил прав. Ван И и американският му колега Антъни Блинкен се срещнаха тук, в Мюнхен, и както беше казано след това, този разговор беше открит и конструктивен.