Европа

Силите на Киев са свалили още два руски бомбардировача

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските сили твърдят, че са свалили два руски бомбардировача, с което броят им за последните три дни нарасна до шест. Летателните апарати са били насочени към позиции на силите на Киев. От армията са отблъснали и най-малко пет руски атаки в Авдиевското направление.

Междувременно руското военно министерство твърди, че има контрол на коксохимическия завод в Аввдиивка, а по-късно бяха разпространени и кадри, на които сапьори разминират града. От Киев вече се изтеглиха оттам, за да избегнат обкръжаване.

А в Япония беше организирана Конференция за икономическото възстановяване на Украйна. Премиерът, Денис Шмигал, пристигна в Токио с делегация от над 100 души. Колегата му Фумио Кишида обеща 10 млрд. долара за Украйна, но подчерта, че не може да предостави оръжия на Киев, защото законодателството не го позволява.

 

В Украйна войната продължава и в този момент. Ситуацията не е лесна, но насърчаването на икономическото възстановяване е инвестиция в бъдещето на Украйна, на Япония и на света.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Близо 50 компании от Япония са подписали договори за сътрудничество със свои колеги от Украйна в сферите на земеделието, енергетиката и инфраструктурата. Съвместен доклад на Европейската комисия, ООН, Световната банка и правителството в Киев показа, че възстановяването след руската инвазия ще струва на Украйна близо 490 млрд. долара.