Европа

Шпионски скандал в Полша: Властите обвиниха бившите управляващи, че са ползвали Pegasus

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На 19 февруари в полския парламент ще заседава комисията, ангажирана с шпионския софтуер Pegasus и незаконното наблюдение. Правителството, гражданското общество, и особено хората, които са твърдо "против" бившите управляващи, говорят за дълъг списък от следени лица.

Сред тях е Бартош Крамек, който твърди, че заради политическата си ангажираност не само е бил изправен пред редица проверки и контрол от институциите, но и е бил подслушван незаконно.

Ставаше въпрос за подслушване, но и за записи на кадри в хотелските ми стаи, за данни за операции, които съм направил с кредитната си карта, а също и за проверки за потенциални провокации.

Бартош Крамек, фондация „Отворен диалог“

Крамек вече има подадена жалба и нает адвокат.

„Това са права, които не може да бъдат отнемани. Единственото подобно ограничение е наблюдението със съгласието на съда, което има строго определени правила, за определени моменти и само в конкретни случаи. Всичко извън тези случаи трябва да бъде унищожено. Държавата няма право да контролира гражданите и да следи морала им. Това всъщност отменя конституцията“, казва Яцек Дюбоа, адвокат, зам.-председател на Държавния трибунал на Полша.

По-рано премиерът Доналд Туск заяви, че разполага с документи, които доказват за следене на конкретни хора по времето на предишния кабинет. Бившите управляващи от партия "Право и справедливост" не се поддават на твърденията.

„Pegasus е незаменим в лицето на новите технологии, но не вярвам някой служител да предприеме оперативни действия, без да събере доказателства, които след това да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“, казва Яцек Оздоба, депутат от партия „Право и справедливост“.

Данните на лабораторията Citizen Lab потвърждават за случаи на следене на противници на бившата власт с помощта на Pegasus в Полша.