Европа

Вера Йоурова: Следим внимателно случващото се с медиите в Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор


ЕК следи отблизо преструктурирането на полската обществена телевизия и е готова да се намеси, ако е необходимо. Това каза заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова в интервю за Euronews в Давос. Новото правителство във Варшава, оглавено от Доналд Туск, спря излъчването на националната телевизия и уволни ръководството й в опит да деполитизира държавните медии.

Ходът предизвика масови протести на опозицията и осъждане от страна на полския президент Анджей Дуда.

 

Разбира се, винаги се притесняваме, когато виждаме промени в обществото, медиите. Затова предложих закон за свободата на медиите. Но той все още не е влязъл в сила. Това се опитах да обясня на президента Дуда – не можем да действаме в рамките на нашите компетенции, без да разполагаме със закона. Следим много внимателно какво се случва в сферата на медиите в Полша. В случай на противоречие със съществуващото законодателство на ЕС, тогава ще действаме.

Вера Йоурова – заместник-председател на ЕК за ценностите и прозрачността

Йоурова поиска по-нататъшни действия от Унгария, след като тя представи реформи в правосъдието, за да бъдат освободените замразените средства от ЕС.

Миналия декември Комисията отблокира 10 милиарда евро за Унгария от кохезионните фондове – решение, критикувано от евродепутатите.

През 2022 г Съюзът блокира по-голямата част от парите за Будапеща поради сериозни рискове за върховенството на закона.

 

В Унгария има много проблеми. Не само съдебната система, но и свободата на медиите. Там държавата е равнозначна на партията и партията има голяма власт. Това беше причината да спрем доста пари. И сега, за да ги отблокираме, Унгария трябва да извърши конкретни стъпки. Тя вече направи някои неща. Промени в съдебната система. И ние отблокирахме част от парите. Но все още голяма част от финансирането чака следващите действия от Унгария.

Вера Йоурова – заместник-председател на ЕК за ценностите и прозрачността

В четвъртък ЕП прие остра резолюция, в която заплашва да предприеме съдебни действия срещу Комисията, ако тя отблокира допълнителни средства на Унгария. Текстът бе одобрен с 345 гласа „за“, 104 „против“ и 29 „въздържал се“. Депутатите не са доволни от факта, че преди месец изпълнителният орган на ЕС освободи 10.2 милиарда евро от парите за Будапеща.