Европа

Франция е първата държава, която вписва в Конституцията си правото на аборт

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Франция стана първата държава в света, която вписа правото на аборт в Конституцията си. Депутатите и сенаторите в страната одобриха промените в основния закон на съвместно заседание във Версайския дворец.

 

Необходимото мнозинство за приемане на конституционния законопроект е три пети от подадените гласове, което е 512. Гласували "за" - 780, "против" - 72-ма.

Яел Браун-Пиев, председател на Националното събрание на Франция

До момента правото на аборт се гарантираше от закон, приет през 70-те години. Това е 25-ата поправка в конституцията на Франция от 1958 г. насам. Тя е предложена от правителството, което настояваше правото на аборт да стане “необратимо”. Сега в член 34 се записва че конституцията "определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността". 

След като парламентът прие решението - стотици се събраха пред Айфеловата кула, за да отпразнуват паметния момент. Проучвания показват, че близо 80% от французите подкрепят промените. Местни активисти засилиха призивите за реформа, след като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт. 

Историческо е, всички сме много щастливи. За нас това е основно право и трябва да бъде включено в конституцията, защото другите закони се променят по всяко време, видяхме го в Съединените щати и в някои европейски държави, така че това е огромна крачка.

Жулиет Мурачоле, демонстрантка

Трогателно е да видим такава основна свобода в Конституцията. Дава усещане за признание и защита. Също така е добър сигнал до другите държави. Показва, че можем да постигнем напредък за това право, за което се борим от десетилетия.

Виктоар Фове, демонстрантка

Промените ще бъдат отбелязани със специална церемония на предстоящия Международен ден на жената.