Свят

Масови демонстрации в Латинска Америка за деня на безопасния аборт

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хиляди жени излязоха на демонстрации из цяла Латинска Америка, за да отбележат международния ден на безопасния аборт. Латиноамериканските феминистки от десетилетия се борят за отмяна на строгите правила, въпреки че все още има няколко държави с пълна забрана, като Ел Салвадор и Доминиканската република. В Мексико участниците в шествието отпразнуваха неотдавнашното решение на Върховния съд на Мексико да декриминализира абортите на федерално ниво.

 

Това решение ще бъде от полза най-вече жените, които живеят в бедност, които са в уязвимо положение. Държавата трябва да осигури тази услуга.

Фернанда Кастро - активист

В Аржентина участниците в шествието имаха по-мрачен тон, заради опасенията им, че позицията на популисткия крайно десен кандидат за президент може да означава опасност за дългогодишната борба на жените. В случай, че спечели президентския пост, Хавиер Милей обеща да проведе референдум, за да отхвърли правото на аборт, задължителното сексуално образование в училищата и безплатното медицинско осигуряване на процедури за смяна на пола.

 

От отричането на геноцидите, извършени от диктатурата, той стигна до това да отрече и нашата борба, продължила много години. Отговорът ни на това е "тук сме". Тук сме и няма да се оттеглим!

Сара Ривас студентка по изкуства в университета в Буенос Айрес

Стотици активисти излязоха на шествия и в столиците на Перу и Еквадор с искане за свободен избор на жените. Дамите в тези страни имат сходни права, които позволяват процедурата само в случай на изнасилване или когато здравето на майката е застрашено.