Свят

"Те ще решат": Мексико отмени всички наказателни санкции за аборт

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Върховният съд на Мексико отмени всички федерални наказателни санкции за аборт, като постанови, че националните закони, забраняващи процедурата, са противоконституционни и нарушават правата на жените.

Решението ще задължи федералната служба за обществено здраве и всички федерални здравни институции да допускат аборт за всяка жена, която поиска. Въпреки това около 20 мексикански щата все още криминализират абортите. 

"Днес мексиканското общество направи важна стъпка, за да могат всички жени да имат право на аборт по безопасен начин", посочи Вероника Крус Санчес, активистка за правата на жените.

Засега решението не означава, че всяка мексиканска жена ще може да получи достъп до процедурата веднага. Това, което то прави, е да задължи федералните агенции да предоставят грижи на пациентите. Други жители на силно религиозната страна обаче осъдиха решението. 

"Ще продължим да лобираме, нека не забравяме какво се случи в Съединените щати. След 40 години Върховният съд отмени решението си за абортите. Ние няма да спрем, докато Мексико не гарантира правото на живот от момента на зачеването", заяви Ирма Бариентос, директор на Асоциацията за правата на заченатите.

Решението дойде две години след като съдът постанови, че абортът не е престъпление в един от северните щати. Активистите за правото на аборт ще продължат да търсят легализация щат по щат, въпреки че решението би трябвало да улесни това. През последните години в Латинска Америка държавите предприеха множество стъпки за премахване на ограниченията за абортите.