Свят

Тръмп се обяви за президента, подкрепял най-много ограниченията за аборт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

45-ят президент на САЩ и настоящ кандидат за номинацията на Републиканската партия за изборите догодина Доналд Тръмп коментира обвиненията срещу себе си, решението по делото „Роу срещу Уейд“ за отмяна на правото на аборт на евангелистка конференция във Вашингтон. Той се определи като „президентът, който подкрепя най-силно живота в американската история“.

Изказването, направено на годишнината от решението на Върховния съд да отмени правото на аборт, целеше да затвърди подкрепата за Тръмп сред белите християни евангелисти.

Знаете ли, ще кажат, че това е вина на Тръмп. Но аз го направих – решението за абортите – и никой не мислеше, че това дори е възможно. Много добри, силни и умни хора се бориха в продължение на 50 години и никога това не може да бъде направено. Но аз го направих. Гордея се, че съм президентът, който подкрепя най-много живота в американската история.

Доналд Тръмп – кандидат за републиканската номинация за президент на САЩ

Тръмп увери евангелистите, че федералното правителство може да има роля в регулирането на абортите в края на бременността.

Републиканецът също така определи повдигнатите му федерални обвинения за незаконно съхранение и боравене с класифицирани документи „голям знак за смелост“, закачен му от „радикалните леви демократи, марксисти, комунисти и фашисти“.

Доналд Тръмп каза още, че имал "пълно право" да пази документи от времето, когато е бил в Белия дом, по силата на Закона за президентските архиви.