Свят

Експерт: Несъмнено Израел ще отговори на Иран, въпросът е как

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Това, че Израел ще отговори, е безспорно. Никой не се съмнява в това, но както беше съобщено кога, къде и как точно ще стане, все още е забулено в тайна. Най-неприятният вариант, за света и за всички хора, е твърд отговор, който прилича на нападението на Иран.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime доц. Мира Майер – експерт по политиката в Близкия изток и преподавател в Нов български университет.

„Може да ударят местата, откъдето бяха изстреляни двата рояка от дронове и ракети. Другият вариант е да ударят структурни предприятия в икономиката, които са важни, например енергийни централи или други важни обекти на територията на Иран. Третият възможен вариант е да се ударят обекти на иранската ядрена програма“, обясни доц. Майер.

„Освен твърдият вариант, който имаме, имаме разни други, по-добри варианти за нас. Единият от тях е удар по киберсигурността на Иран. Това е асиметрична война вече, защото там израелците са доста силни. Те биха могли да блокират различни електронни системи, мрежи и други подобни важни ирански обекти“, каза още тя.

Според нея налагането на допълнителни санкции срещу Иран едва ли ще въздейства на политиката на ислямската република.

Доц. Майер цитира още социологическо проучване на еврейския университет в Йерусалим, което показва, че 74% от населението на Израел не желае да бъде отговорено без подкрепата на съюзниците.

 

Целия разговор вижте във видеото.