Свят

ЕС и САЩ обмислят разширяване на санкциите срещу Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съюз обмисля разширяване на санкциите срещу иранските дронове и ракети, след като Техеран извърши безпрецедентна масирана атака срещу Израел.

Това стана ясно след извънредната среща на министрите на външните работи на блока заради напрегнатата ситуация в Близкия изток.

 

Регионът няма нужда от пълномащабна война. И светът няма нужда. Хората в Газа – също. Защото ако има регионална ескалация и целият регион пламне, то войната в Газа няма да спре. И страданията на хората там ще се увеличат.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за въшните работи и сигурността

ЕС вече е наложил ограничителни мерки върху иранските дронове. Предложението е тези мерки да бъдат разширени до ракетите на Техеран. И да се забрани на неговите съюзници да извършват атаки с такива безпилотни апарати.

Повече санкции обаче не са гаранции за промяна.

 

Допълнителни санкции срещу Иран вероятно ще имат ограничено действие, защото откакто администрацията на Тръмп излезе от ядрената сделка с Иран, страната на практика се превърна в парий. А след руската инвазия в Украйна, Иран премина напълно в лагера на Русия. Страната вече е толкова изолирана от Запада, че няма много опции да бъде санкционирана допълнително.

Свен Бископ – институт „Егмонт“

Държавите членки на ЕС са разделени относно обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация. Първите дипломати ще се срещнат отново идния понеделник, за да обсъдят обхвата и механизма на допълнителните санкции.

САЩ също възнамеряват да разширят санкциите срещу Иран заради нападението срещу Израел.

Съветникът по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че мерките ще засегнат програмата на ислямската република за ракети и дронове, както и юридически лица, подпомагащи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и иранското Министерство на отбраната.