Свят

Зеленски: Ако Украйна бе получила пълна подкрепа, европейското небе можеше да е защитено като това над Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко четирима души са загинали при руски въздушен обстрел в Донецка област. Не се съобщава за ранени. На свой ред украинските сили съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили всички девет безпилотни летателни апарата, изстреляни по време на руска атака в източните и южните региони. В Съединените щати председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън представи предложение за отделяне на военната помощ за Украйна от другите помощи за Израел и Тайван. Джонсън заяви, че новите законопроекти предвиждат приблизително същия размер помощ, но ще включват разлики, сред които и помощи под формата на заем. Критици обаче твърдят, че това е равносилно на по-нататъшно ненужно забавяне, тъй като законопроектът на Сената бе приет преди два месеца. На свой ред президента на Украйна Володомир Зеленски призова съюзниците си да покажат същото единство, което показаха, когато помагат на Израел. 

Целият свят стана свидетел на съюзническите действия в небето над Израел. Те показаха колко ефективно може да бъде единството в защитата срещу терора, когато то се основава на достатъчна политическа воля. Европейското небе отдавна можеше да получи същото ниво на защита, ако Украйна беше получила подобна пълна подкрепа. Терорът трябва да бъде победен навсякъде.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислица обвини Русия в цитирам "добре планирана операция под фалшив флаг", застрашаваща окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие. Това стана по време на размяна на реплики от двете страни относно състоянието на най-голямата атомна централа в Европа. От своя страна ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси заяви, без да приписва вина на никого, че трите "безразсъдни" атаки от 7 април насам са поставили света цитирам "опасно близо до ядрена авария".