Свят

Нетаняху: Запазваме си правото на отговор срещу Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел си запазва правото да се защитава и самостоятелно ще реши как да направи това. Това каза премиерът Бенямин Нетаняху на заседание на военновременния кабинет. Засега обаче изглежда международният натиск срещу Тел Авив е печеливш, защото израелската армия не отговори веднага или в краткосрочен план на мащабното нападение от страна на Иран.

Съюзниците на Израел от САЩ и ЕС обещаха санкции срещу Иран, а британският външен министър Дейвид Камерън и германския първи дипломат Аналена Бербок посетиха Израел за пръв път след атаката.

Те, световните лидери, имат всякакви предложения и съвети. Оценявам го, но искам да поясня, че ние ще вземем наши собствени решения. Държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Иран вече заплаши, че ще нанесе още по-мащабен удар, ако Израел отговори на атаката от 13 април.

Американската телевизия Ей Би Си нюз съобщи, че "Израел е подготвил и след това е отменил ответни удари срещу Иран през поне две вечери от последните дни". Цитирани са три неназовани израелски източника.

Сред евентуалните отговори, обмисляни от израелския военновременен кабинет, са били възможности за атака срещу иранските проксита в региона или кибератака.

А междувременно военновъздушните сили на Израел подготвят системите за противовъздушна отбрана за бъдещи атаки от Иран и негови пълномощни организации. Преразглежда се успешната стратегия на защита срещу масираната атака от събота и се правят корекции за потенциална нова ескалация. Истинска опасност ще представлява бараж с ракети и дронове от няколко страни едновременно.

Израел изгради многостепенна система. Зад мен е „Железен купол“, който свърши невероятна работа през последните няколко месеца. Видяхме в действие и системите „Стрела“, „Стрела 2“ и „Стрела 3“, които също свършиха прекрасна работа по прехващането на вражеските ракети и дронове.

о.з. ген. Дорон Гавиш – бивш командир на силите за въздушна отбрана

Смята се, че ливанската шиитска групировка Хизбула, която е въвлечена в ежедневни обстрели с Израел, разполага с над 100 000 ракети с различен обсег в своя арсенал.

В комбинация с оръжията на Иран, това може да представлява сериозно изпитание за системите за противовъздушна отбрана на Израел.

Ако еврейската държава отговори на атаката на Иран, може да рискува да загуби международна подкрепа и да трябва сама да защитава въздушното си пространство.