Свят

Камарата на представителите на американския Конгрес прие помощта за Украйна и Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ. 311 конгресмени в Камарата на представителите гласуваха "за" законопроекта, а 112 – "против".

По този начин бяха преодолени месеци на разногласия между републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

За Украйна са предвидени 61 от 95-те милиарда долара помощ. Мнозина демократи в Камарата на представителите започнаха да ръкопляскат и да развяват украински знаменца, след като законопроектът беше одобрен.

 

Трима от нашите основни противници - Русия, Иран и Китай - работят заедно, те действат агресивно по целия свят и са глобална заплаха за нашите просперитет и сигурност. Техните действия застрашават свободния свят и изискват американско лидерство. Ако обърнем гръб сега, последствията ще бъдат опустошителни. Така че Камарата на представителите предприе действия и скоро ще бъде изпратено в Сената допълнителното законодателство за националната сигурност...

Майк Джонсън – председател на Камарата на представителите 

Украинският президент благодари и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън.

 

Благодаря на всички, които подкрепиха нашия пакет – това е решение, което спасява животи. Благодарен съм лично на председателя Майк Джонсън, на всички американски сърца, които като нас в Украйна смятат, че руското зло не трябва да надделее. Надявам се, че пакетът ще бъде разгледан и в Сената на САЩ и предаден на бюрото на президента Байдън достатъчно бързо. Ние със сигурност ще използваме американската помощ да укрепим нашата защита и да доближим справедливия край на войната – война, която Путин трябва да загуби.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Освен за Украйна одобреният пакет включва помощ и за Израел и Тайван. Сега той отива в Сената, който може да го одобри най-рано във вторник. Президентът Джо Байдън обеща да подпише законопроекта веднага щом бъде одобрен и от Сената.

"Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле", се казва в изявление на Байдън.

Одобряването на законопроекта от Камарата на представителите премахва най-голямото препятствие пред мярка, поискана от президента още през октомври миналата година.