Свят

След месеци отлагане: Камарата на представителите в САЩ може да гласува помощта за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След месеци на отлагане Камарата на представителите на Съединените щати е готова да положи на гласуване американска военна помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на десетки милиарди долари. Тя обаче има доста противници в Конгреса и надеждата за приемане зависи от крехката двупартийна коалиция.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че е твърдо решен да доведе въпроса до гласуване, дори ако това може да застраши властта му. Процедурата ще бъде внимателно наблюдавана в Киев. Камарата на представителите трябва да гласува окончателно предложението по-късно днес, а Сенатът може да одобри пакета докрая на този уикенд. В пакета се предвиждат 61 млрд. долара за Украйна, 26,0 млрд. долара за Израел и 8 млрд. долара за Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. 

Междувременно стана ясно, че най-малко един човек е загинал в Херсон след руско въздушно нападение. Не се съобщава за ранени. Съобщава се и за въздушно нападение по инфраструктура в Одеска област. По-рано властите в Киев заявиха, че са свалили руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 от разстояние 308 км. Това е станало след като той е участвал във вчерашния удар в град Днипро. Източник от разузнаването заяви пред Ройтерс, че самолетът е бил поразен с модифицирана ракетна система земя-въздух с голям обсег S-200 от съветската епоха. Руското министерство на отбраната потвърди катастрофата в южния руски регион Ставропол, но заяви, че тя изглежда е причинена от техническа неизправност. Четирима членове на екипажа са катапултирали, като един е загинал, двама са спасени, а друг е изчезнал. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски посети мястото на удара в Днепър и отново призова съюзниците на Украйна да побързат да осигурят повече противовъздушна отбрана.

 

Казваме това директно - за да се защитим, ни трябват още седем установки "Пейтриът" или подобни системи за противовъздушна отбрана. Това е критично необходим брой. Те могат да спасят много животи и наистина да променят ситуацията. Вие разполагате с такива системи. Второ: От доста време говорим за един милион артилерийски снаряда за Украйна. Те трябва най-накрая да бъдат доставени на фронтовата линия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Стана ясно също, че Русия е била атакувана от украински безпилотни самолети през тази нощ. Това съобщи министерството на отбраната в Москва. То твърди, че са били засечени 50 украински безпилотни летателни апарата. Според различни съобщения Украйна е организирала вълна от атаки срещу руски електрически и нефтохимически съоръжения. При едно от нападенията е изгоряло петролно съоръжение в Кардимово. Руски официални лица заявиха, че украински дронове са атакували и електрическа подстанция в Брянска област. В съответствие с обичайната информационна тактика на Москва, министерството твърди, че всички дронове са били свалени, докато местни служители твърдят, че всички щети са нанесени само от падащи отломки.