Свят

Майк Пенс за Euronews: Вярвам, че Конгресът ще приеме помощта за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

48-ият вицепрезидент на Съединените щати Майк Пенс е убеден, че американска военна подкрепа за Украйна ще бъде одобрена скоро. Това заяви Пенс по време на ексклузивно интервю за Euronews в Брюксел. Той допълва, че одобрение от страна на Конгреса има подкрепата на мнозинството от политическите партии, както и на американския народ. Според него подкрепата за Украйна виси на косъм в Конгреса от месеци и сериозно е отслабила представянето на украинските военни.

Мнозинството от републиканците и демократите, както и мнозинството от американския народ, приемат ролята ни на лидер на свободния свят. Мисля, че ще видите как Конгресът ще изпрати на бюрото на президента Байдън исторически пакет от мерки в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Майк Пенс - 48-ият вицепрезидент на САЩ

В рязък контраст с бившия президент и предполагаем кандидат на републиканците Доналд Тръмп, Пенс се изказа в подкрепа на НАТО и силното трансатлантическо партньорство.

„Смятам, че в моята партия се надига вълна на републикански изолационизъм. Аз съм се изказвал смело срещу него и ще продължа да го правя. Не се съмнявам, че ако Западът се разколебае и Владимир Путин завладее Украйна, ще бъде само въпрос на време Русия да пресече границата на страна членка на НАТО. Ние като съюзници от алианса ще трябва да отидем и да се бием с него“, казва бившият вицепрезидент.

По-рано през годината Пенс обяви, че ще се кандидатира за президент, но загуби тежко на първичните избори. Впоследствие той публично заяви, че не подкрепя Доналд Тръмп в надпреварата срещу Джо Байдън.