Свят

Зеленски: Няма да спечелим войната без новата помощ от САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руските сили продължават да обстрелват селища в Херсонска област, на десния бряг на Днепър. 56-годишен мъж е бил ранен при атака в квартал Берислав.

Руснаците са хвърлили управляема бомба над района. През последното денонощие 15 населени места са били обстрелвани с ракети и снаряди.

Президентът на Украйна твърди, че войната не може да бъде спечелена без допълнителна подкрепа от САЩ и съюзниците.

Според Зеленски, Триполската топлоцентрала е била разрушена, защото при руската атака украинските сили са останали без ракети за противовъздушната отбрана.

Кремъл отхвърля засега предложение от Франция за примирие по време на Олимпийските игри.

 

Президентът и нашите военни ръководители обърнаха внимание, че режимът в Киев обикновено използва такива инициативи, за да прегрупира войските си, да се превъоръжи... А това затруднява процеса на разглеждане на подобни предложения.

Дмитрий Песков – говорител на руския президент Владимир Путин

От Пекин германският канцлер каза, че е помолил китайския президент да окаже натиск върху Русия да прекрати войната в Украйна.

 

За мен е важно да се знае, че Путин не може да продължи тази война, както я започна. Няма нито една причина, която да оправдава тази агресия. Освен това е важно, че има безусловно желание да се гарантира, че няма да се доставят оръжия на Русия.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

А законът за мобилизацията в Украйна влиза в сила от 16 май, след като бе подписан от президента Володимир Зеленски.

В него е записано, че мъжете на възраст между 25 и 60 години може да бъдат мобилизирани. Това се прави, за да се даде шанс на ветераните да се възстановят.