Европа

Германия арестува двама руски шпиони – подготвяли атаки срещу военни бази

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двама мъже с немско и руско гражданство са арестувани в Германия по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Единият от тях е обвинен, че се е съгласил да извърши нападения срещу военни съоръжения на САЩ, с надеждата да саботира помощта за Украйна.

Срещу другият са повдигнати и отделни обвинения за членство към въоръжено подразделение на проруските сепаратистки сили в Донецка област в Източна Украйна между декември 2014 г. и септември 2016 г. Двамата са били арестувани в сряда в баварския град Байройт. Немски прокурори твърдят, че една от целите на заподозрените е била да се подкопае военната подкрепа, която Германия предоставя на Украйна.

Нашите органи за сигурност предотвратиха възможни нападения с експлозиви, които са имали за цел да засегнат и подкопаят нашата военна помощ за Украйна. Това е особено сериозен случай на шпионаж в полза на престъпния режим на Путин. Ще продължим да осуетяваме подобни планове и ще продължим да оказваме на Украйна масирана подкрепа.

Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия

Германия се превърна във втория по големина доставчик на оръжия за Украйна след Съединените Щати, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна преди повече от две години. Съединените Щати имат голямо военно присъствие в Германия.

Неотдавна европейски служители предупредиха за свързани с Русия мрежи за намеса, които се опитват да подкопаят европейската подкрепа за Киев.