Европа

Разпространяват ли германски политици пропаганда на Кремъл?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Възможно ли е политик от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е приел пари, за да разпространява пропагандата на Кремъл? Петър Бистрон, който е втори в кандидатската листа на партията за изборите за Европейски парламент през юни, отрича твърденията, че е взел пари, за да разпространява проруска информация. Съпредседателят на Алтернатива за Германия Тино Хрупала разгледа обвиненията в германския парламент.

Ние вече се изказахме обширно по този въпрос относно Бистрон вчера. Това е лично мнение, което той поддържа. Може би искам да кажа нещо принципно по този въпрос, че принципно не толерираме член на парламента да позволява позицията му да бъде повлияна от пари. Това е точка номер едно. Въпреки това презумпцията за невинност се отнася и за Петър Бистрон. Става дума за подозрения и твърдения. Към момента не разполагаме с никакви доказателства. Затова се прилага презумпцията за невинност. И към настоящия момент ние се доверяваме повече на думите на Петър Бистрон.

Тино Хрупала, съпредседател на "Алтернатива за Германия":

Според съобщенията чешките власти разполагат с предполагаемите уличаващи записи, но засега не планират да ги публикуват. Бистрон твърди, че никога не е вземал пари от проруската мрежа "Гласът на Европа", и заявява, че твърденията, че е взел 25 000 евро, са част от "клеветническа кампания". Понастоящем Алтернатива за Германия е на второ място в социологическите проучвания в страната, въпреки че наскоро загуби подкрепа след тайна среща, по време на която са били обсъждани принудителни депортации. Междувременно нарастват опасенията за влиянието на Москва в предстоящите европейски избори. Евродепутатите от своя страна също настояват за спешно разследване на скандала след твърденията, че на политически кандидати от шест държави от ЕС може да е било платено да прокарват прокремълска пропаганда.