Европа

Плащала ли е проруска платформа на европейски политици за участие в предаванията ѝ?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Последният скандал с руската дезинформация достигна до Европейския парламент. Euronews научи, че най-големите парламентарни партии искат да включат темата в дневния ред на пленарната си сесия в Брюксел тази седмица. Разследването, което първоначално започна в Чешката република, сега засяга още шест европейски държави: Германия, Франция, Белгия, Унгария, Полша и Нидерландия. В центъра на вниманието е управляваният в Чешката република уебсайт "Гласът на Европа", който излъчва проруска и антизападна реторика и провежда интервюта с европейски политици. Според съобщения в пресата на участващите политици е било плащано.

Порталът първо е принадлежал на проруския украински олигарх Виктор Медведчук, арестуван в Украйна и след това разменен за украински военнопленници, защото е приятел на Путин. По-късно този портал беше поет от поляк, охранител по професия, човек, който също изразяваше антиукраински мнения и убеждения.

Томаш Пиатек, разследващ журналист, Полша

В рамките на съвместна и трансгранична акция на чешките тайни служби миналата седмица в Полша е арестувано едно лице.

Публикуваните мнения, интервюта и други материали са имали за цел да атакуват позицията на Полша на международната арена, да атакуват Украйна и страните от Европейския съюз. Всичко това се случва и работи в полза на Руската федерация. В този случай става въпрос за шпионаж, но също така - за дезинформация.

Яцек Добжински говорител на министъра координатор на специалните служби

Според съобщения в чешката преса външнополитическият говорител на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" и основен претендент за място в Европейския парламент Петр Бистрон е приел 25 000 евро от тази мрежа, за да се опита да повлияе на европейското обществено мнение преди изборите през юни.

Европейският парламент трябва да се отнесе много сериозно към това. Свидетели сме на непрекъснати и повтарящи се опити на руските тайни служби и руските власти да се намесват в нашите демократични избори и в нашите демократични процеси на вземане на решения, а това е недопустимо. Това е нещо, към което трябва да се отнесем много сериозно.

Сергей Лагодински, член на ЕП, Зелени, Германия

В изявление, изпратено до Euronews от говорителя на Европейския парламент, се посочва, наред с другото, че в този случай "националните органи разполагат с възможности за разследване. Когато и ако това бъде поискано, Европейският парламент ще окаже пълно сътрудничество с тях.