Европа

Разкрития: Австрия се е превърнала в център на руския шпионаж

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Австрия се изправи пред най-големия шпионски скандал от десетилетия, след като арестът на бивш офицер от разузнаването извади наяве доказателства за всеобхватно руско проникване, слаб официален надзор и поведение, достойно за шпионски роман.

Егисто От беше арестуван на 29 март.

В заповедта за арест, получена от Асошиейтед прес, се твърди, че той е предал на руското разузнаване данни от мобилни телефони на бивши служители на австрийските служби, помогнал е за планирането на кражба с взлом в апартамента на българския разследващ журналист Христо Грозев и е написал „предложения за подобрение“ след поръчано от Русия убийство в Германия.

 

Ако обвиненията се окажат верни, както предполагаме, това ще има огромни последици за сигурността на Австрия, но също и за сигурността на партньорските институции и служби, които са част от информационната верига. Когато информация от приятелска разузнавателна агенция е част от клъстер от данни, това ще има последици и за сигурността на трети страни.

Николас Стокхамер – специалист по разузнаване, Университет на Кремс 

От е заподозрян, че е предоставил чувствителна информация на Ян Марсалек, негов сънародник, издирван по подозрение за измама след фалита през 2020 г на германската разплащателна компания Wirecard, където е бил главен оперативен директор. Чат съобщения от британските власти свързват Марсалек директно с руската Федерална служба за сигурност.

Германски и австрийски медии съобщиха, че Марсалек е имал връзки с руското разузнаване поне от 2014 г. Смята се, че е избягал и се намира сега в Русия.

 

Никой не е застрахован от проникване на чужди разузнавателни служби. Това се случи с британските MI5 и MI6, както и с други служби по света. Ние не сме остров на руския шпионаж.

Николас Стокхамер – специалист по разузнаване, Университет на Кремс 

Марсалек е вербувал агенти, включително и българи. Сред тях са шестимата българи, които бяха арестувани в Лондон за шпионаж в полза на Русия.

Случаят с Егисто От, който е в ареста и чака да му бъдат повдигнати обвинения, доведе до разрив сред политиците в Австрия.

Опозицията обвини управляващите консерватори, че са позволили огромен пробив в сигурността, докато канцлерът Карл Нехамер обяви, че ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на руската инфилтрация.