Европа

Зеленски след поредната силна руска атака: Нормалният живот в света почива на решителност

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

17 жертви и 61 ранени – това е трагичната равносметка от руския ракетен удар по северния украински град Чернигов.

Три ракети са улучили 8-етажна жилищна сграда, превръщайки я в планина от руини. Чернигов се намира на около 150 км северно от Киев и близо до границата с Русия и Беларус.

Президентът на Украйна се обърна към членовете на Европейския съвет и участниците в министерската конференция на Световната банка за Украйна, като подчерта спешните нужди на своята страна.

Зеленски каза още, че украинските военни са атакували с дронове руското летище Джанкой в окупирания полуостров Крим.

 

 

Акцентирах на всичко, което е необходимо за по-нататъшните ни действия, за нашата защита. Противовъздушната отбрана и фронтът са основен приоритет. Сега е моментът, който всички в Европа и свободния свят трябва да използват за увеличаване на производството на оръжия, на снабдяването с оръжия... Нормалният живот на света почива на решителност.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Десетки хора се събраха пред посолствата на САЩ, Германия и Франция в Прага в подкрепа на инициативата "Затвори небето". Те призоваха съюзниците от НАТО да помогнат за затваряне на въздушното пространство на Украйна.

Шествието започна пред посолството на САЩ, където 50 души поставиха кръстове, символизиращи загубата на живот при руската атака срещу Чернигов в сряда.