Цвят

Цветна терапия: Нидерландия подари на Украйна 100 000 лалета

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В украинския град Лвов 100 000 луковици на лалета, подарени от Нидерландия миналата година, вече са разцъфнали и доставят радост на жителите на града. Много от цветята са засадени до забележителности в града, като например мемориала "Небесната стотица". То представлява място, където се отдава почит на загиналите по време на Революцията на достойнството през 2014 г. и тези, които са загубили живота си от началото на войната на Русия в Украйна. Местните власти са създали и интерактивна карта, на която са отбелязани секторите с различни лалета. Според психолога и председател на Украинската асоциация по гещалттерапия д-р Лариса Дидковска лалетата ще осигурят "лечение" за тези, които се борят с последиците от войната.

Войната е поляризираща. Живот-смърт, свое-чуждо, безопасност и опасност. Полюсът на смъртта трябва да бъде балансиран от полюса на живота. А цветята са символ на живота.

Д-р Лариса Дидковска, председател на Украинската асоциация по гещалттерапия

За всяко място са били подбрани 15 сорта лалета в различни цветове. Жители смятат, че цветята осигуряват нужното за хората развлечение.

Приемам всичко положително. Цветята радват окото и успокояват хората. Позволяват ти поне за миг да забравиш войната, да се усмихнеш отново.

Марта Борсук, местен жител

Терапията с лалета в Лвов ще продължи още една седмица - максимум две, докато цветята все още цъфтят. През юни луковиците на лалетата ще се изкопаят и ще бъдат съхранени до следващия сезон.

„Това е такава радост, безкрайно сме благодарни. Когато войниците се върнат, могат да посадят цветя в градината си“, казва Наталия Величко – местен жител.

За първи път Украйна получи подобен подарък през 2020 година.