Цвят

Улеснение за фермерите: Изкуствен интелект лекува лалетата в Нидерландия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Роботът Тео работи постоянно и не се оплаква, въпреки че неговият труд е непосилен за обикновения фермер. Той проверява холандските ниви за болни лалета. Земеделците, на които е подкрепа, споделят, че преди процесът е бил много по-труден.

Във всяко поле има определен процент болни лалета и всяка година те трябва да бъдат изваждани, за да се предотврати заразяването на другите здрави луковици. Преди винаги го правехме на ръка и никога не можехме да направим всичко за една година, защото беше прекалено много. Сега обаче е много по-лесно.

Алън Висер, фермер на лалета

Роботът се движи през полето със скорост един километър в час. Той проверява всяко растение и при необходимост унищожава болните екземпляри. След прибирането на реколтата мъртвите луковици се отделят от здравите в склад за сортиране.

„Сърцето на машината е знанието. То идва от земеделските производители. Комбинираме го в модел на изкуствен интелект. Машината използва три камери, за да направи снимки от три ъгъла. Ъглите се комбинират, за да се намерят точни GPS координати на болните растения“, казва Ерик де Йонг, директор на H2L Robotics – компанията, която произвежда роботите.

Роботът струва 185 000 евро. Като част от усилията за справяне с проблема, 45 машини са започнали да патрулират из нивите на Нидерландия, малко преди да дойде пикът на сезона.