Европа

ЕС готви директива за ограничаване на злоупотребите с изкуствен интелект

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Освен че носи ползи – изкуственият интелект крие и своите рискове, когато се използва злонамерено. Създаването на фалшиви голи видеа на реални хора е само един от примерите. Това обаче може да се превърне в престъпление във всяка държава от Европейския съюз съвсем скоро. Блокът работи по директива по темата, която ще премине през последния етап на одобрение през април.

 

Човек може да открие ваши изображения отвсякъде. Може да е от акаунта ви в Instagram, във Facebook или пък от WhatsApp.

Аманда Маняме, Equality Now

Важно е да се каже, че тези инструменти не работят върху мъже. Те са изрично предназначени за жени. Това е пример за злонамерена технология.

Хенри Айдер, технологичен експерт

Когато човек види свои фалшиви голи кадри онлайн, експертите съветват да направи екранна снимка или видеозапис, както и да докладва за случая на социалните мрежи и властите.

 

За съжаление, тук киберсигурността не може да бъде особено полезна, защото всичко зависи от премахването на мрежата за разпространение и пълното изтриване на това съдържание.

Райна Стамболийска, експерт по киберсигурност

Документът, по който работи ЕС, ще позволи всички страни членки да имат еднакви закони, свързани с най-разпространените форми на кибернасилие. Това обаче може да се окаже недостатъчно.

 

Проблемът е, че жертвата може да е в Брюксел, а извършителят – в американския щат Калифорния, докато сървърът със съдържанието е в Ирландия например. Така това се превръща в глобален проблем, защото става дума за различни държави.

Аманда Маняме, Equality Now

Успоредно с директивата, трябва да увеличим сътрудничеството с други държави и региони, защото това е единственият начин да се борим с престъпността, която не вижда никакви граници.

Евин Инчир, евродепутат от S&D, съавтор на директивата

Изкуственият интелект се развива бързо, a това означава, и работата по законодателството трябва да се ускори.