Цвят

Предизвикателството Везувий: Изкуствен интелект помага за разчитането на древни философски текстове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Четене на текстове от епикурейската философия вече е възможно директно от папирусите, върху които са написани, без риск от увреждането им.

Това е резултат от Предизвикателството Везувий – проект, спечелен от трима млади изследователи на изкуствен интелект. Целта е разчитане на древногръцките свитъци, открити във Вила деи Папири в древния град Херкулан и достигнали до наши дни благодарение на изригването на вулкана Везувий през 79 година от новата ера.

Предизвикателството Везувий реши за пръв път проблема с виртуалното развиване на тези овъглени свитъци, без да ги докосваме. Това са изключително компресирани ролки, но същевременно и много крехки.

Федерика Николарди – специалист по папирусите от Университета на Неапол „Федерико II“

С помощта на рентгенова микрокомпютърна томография се възпроизвежда вътрешната структура на ролката и се откриват областите с мастило. В този момент изкуственият интелект търси малките разлики в плътността в изображението и ги осветлява. Това позволява четенето им.

Изкуственият интелект може да разбере как изглежда мастилото, въпреки че то не се вижда. Но са останали някои модели на повърхността на папируса, така че на тяхна основа могат да се направят прогнози.

Юсеф Надер – изследовател на AI

За пръв път в историята учените ще могат да прочетат скъпоценните свитъци на Вила деи Папири, без да ги докосват.

„Когато първоначално разбрах, че получаваме реални сложни изречения от вътрешността на свитъка и видях част от транскрипцията, се почувствах невероятно смирен. Щастлив, че съм част от целия този процес“, казва Юсеф Надер.

В Националната библиотека на Неапол има лаборатория за опазване и изследване на единствената запазена древна библиотека – с 1840 артефакти, включително свитъци и фрагменти, намерени във Вила деи Папири в Херкулан.

„Очевидно има голямо очакване на резултатите от Предизвикателството Везувий, както и за останалата част от колекцията, защото ще ни позволи да открием 250-300 напълно нови творби“, посочва Федерика Николарди.

Затворените свитъци вече не са мистериозни обекти от миналото, а вълнуващи перспективи за изследователите.

 

Лука Паламара – Euronews