Цвят

Ще успее ли AI да измести традиционния начин за създаване на видеа?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По примера на чатботовете с изкуствен интелект и генераторите на неподвижни изображения някои ентусиасти на видео с изкуствен интелект твърдят, че нововъзникващата технология може един ден да промени развлеченията, като ви позволи да изберете свой собствен филм с персонализирани сюжетни линии и финали. Трябва обаче да се извърви дълъг път, преди това да се случи. Създателят на ChatGPT OpenAI даде представа за това как може да изглежда тази технология, когато наскоро показа Sora. Тя представлява нов инструмент, който все още не е публично достъпен. 

Когато за първи път пуснахме софтуера преди малко по-малко от година, можехте да създавате 4-секундни клипове. Сега можете да създавате до 16 секунди едновременно.

Джейми Умферсън, Runway, ръководител на творческия отдел

Въпреки че Runway все още не може да създава пълнометражни документални филми. Тя може да помогне за запълване на някои фонови видеоклипове или поддържащите кадри и сцени. Според тях целевите им клиенти са хората, които си изкарват прехраната със създаване на съдържание. Очакват ги много опасности. Без ефективни предпазни мерки генераторите на видеоклипове с изкуствен интелект могат да застрашат демокрациите с убедителни и лесни за създаване "дийпфейк" видеоклипове за неща, които никога не са се случвали. 

Смятам, че ще има наистина основателни причини за безпокойство относно това как тези модели, много от които OpenAI и всички останали там, могат да бъдат използвани за пропагандни, нечестни цели, измами.

Фред Хавемайер, Macquarie, ръководител на отдела за изследване на изкуствения интелект

Генерирането на видео е по-сложно от това на изображения, тъй като трябва да се вземе предвид времевата динамика или как елементите във видеото се променят. Runway тази година ще бъде домакин на ежегоден филмов фестивал за изкуствен интелект, на който ще се представят такива произведения. Но дали човешката аудитория ще избере да гледа именно това, предстои да разберем.