Свят

Най-малко трима са били ранени при експлозия в Ирак

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима души са ранени след пет експлозии, разтърсили военна база, принадлежаща на подкрепяна от Иран милиция в Ирак. Взривовете са станали в обект, на Народните мобилизационни части. Представители на Израел и Съединените щати заявиха, че не са замесени във взрива. Междувременно последиците от израелските удари в Иран накараха света да се разтревожи, тъй като се породиха нови опасения за потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток. Ирак изрази "дълбока загриженост" във връзка с ударите и предупреди за рисковете от военна ескалация, която може да застраши сигурността и стабилността на региона като цяло. На свой ред вицепремиера на Йордания Айман Сафади заяви пред CNN, че ескалацията "не служи на никого" и че Йордания няма да бъде "бойно поле за Израел и Иран. Той допълни, че нито една от двете страни не трябва да нарушава въздушното им пространство или да застрашава сигурността и народа им". На свой ред иранският президент Ебрахим Раиси не спомена удара на Израел по Иран по време на своя публична реч, като същевременно публично похвали безпрецедентната иранска военна операция от миналия уикенд.

 

Операция "Истинско обещание" доведе до авторитет, единство и сплотеност в страната. Днес всички политически групи и фракции смятат, че този отговор е бил необходим.

Ебрахим Раиси - президент на Иран

По-рано стана ясно, че хуманитарна флотилия е готова да отпътува от Турция с намерението да пробие израелската блокада на Газа и да достави там хуманитарна помощ. Активисти съобщиха, че 3 кораба са натоварени с около 5000 тона храни и консумативи и чакат зелена светлина от турските власти. Датата на отплаване ще бъде през "следващите няколко дни". Организаторите твърдят, че по пътя към флотилията може да се присъединят и други плавателни съдове от региона. Напоследък в Газа се наблюдава постепенно увеличаване на входящата помощ, след като Израел се съгласи, под международен натиск, да отвори допълнителни сухопътни маршрути. На свой ред администрацията на Байдън заяви, че е постигнала споразумение с голяма агенция на ООН за разпределяне на помощта от кея, който американските военни изграждат край бреговете на анклава. Очаква се американските военни да завършат изграждането му в началото на следващия месец.