Европа

Заради руския обстрел: Над 200 хиляди души в Харков нямат ток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия се възползва от трайния недостиг на противовъздушна отбрана в Харков, втория по големина град в Украйна, за да унищожи енергийната му инфраструктура, да тероризира жителите му и тези в селските райони. Според властите в региона близо 200 000 жители на града са постоянно без ток, а 50% от изпитват постоянни прекъсвания в резултат на засилената въздушна кампания на Москва, започнала в края на март.

 

Постоянно има въздушни нападения. Всеки ден чуваме ракети или дронове как се взривяват. Страшно е.

Олга Безбородова

Докато енергетиците се мъчат да задоволят нуждите от електроенергия преди настъпването на зимата, Русия продължава да пуска смъртоносни бомби от въздуха, за да прогони все повече жители и да направи общините им нежизнеспособни. Това е тревожно развитие, за което някои официални лица и анализатори предупреждават, че е съгласувано усилие на Москва да създаде условия за лятна офанзива за превземане на града.

 

Всъщност всички предприятия за производство на електроенергия в региона са или повредени, или унищожени, не е останало нито едно. Ето защо се налага да получаваме електроенергия чрез транзит от съседни области, региони. И съответно мрежите са много претоварени.

Олех Синехубов, губернатор на Харковска област

Постоянните прекъсвания на електрозахранването се отразяват и на бизнеса на хората. Олег Хромов, който е собственик на бар, казва, че повечето му уреди са спрели да работят. Той добавя, че тази ситуация допълнително влошава финансовото му състояние и може да го принуди да освободи персонала си.

 

Това е абсолютно непредсказуем процес. Всичко може да се промени в рамките на няколко минути.

Олег Хромов, собственик на бар "Протагонист"

Ситуацията в Харков показва критичното състояние, в което се намира Киев на този етап от войната на Украйна срещу руската инвазия. Според експерти Москва ще продължи да изтощава силите на украинската съпротива, докато тя не се пречупи. Единственият вариант според тях е страната да получи необходимата помощ.