Свят

Откриха десетки тела в масов гроб в Хан Юнис

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Екипи на Гражданска защита са открили телата на най-малко 50 палестинци в масов гроб в южния град Хан Юнис. Съобщава се за допълнителни издирвателни операции, като се предполага, че в този район може да има заровени 150 души.

Израелските сили се изтеглиха от Хан Юнис преди две седмици след продължителни ожесточени боеве за изкореняване на бойците и инфраструктурата на Хамас. Голяма част от населеното място е в руини.

А премиерът на Израел обеща "допълнителни и болезнени удари" по палестинското ислямистко движение, за да увеличи натиска върху него за освобождаване на останалите израелски заложници.

Няма да се отпуснем дори за момент в свещената мисия да ги върнем у дома. За съжаление всички предложения за връщането на нашите заложници бяха отхвърлени от Хамас.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

А допълнителни войски са били разположени по границите и в цял Израел преди началото на еврейския празник Пасха.

Израелските сили за отбрана са разположени по цялата дължина на границите на държавата Израел, за да гарантират безопасността на гражданите. Дори през празника трябва да останете бдителни и да се придържате към заповедите на Вътрешното командване.

Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Протестиращи в Израел понесоха фалшиви ковчези, призовавайки за постигане на споразумение за освобождаване на всички заложници, държани в Газа.

Смята се, че там има около стотина души, останали живи.