Култура

Баклава за Рамазан: Специален сладкиш за диабетици се предлага в Истанбул

От Euronews България Euronews България

Фармацевтът Омер Ондер Йоздемир е редовен клиент на тази пекарна в мегаполиса Истанбул. Той страда от диабет и обича да си поръчва баклава с лилав цвят заради натуралните ѝ съставки.

 

Предпочитам лилавата баклава, защото е натурална, полезна за диабетиците и се приготвя от плодова есенция. 

Омер Ондер Йоздемир - клиент на пекарната 

Производителят на баклава Мехмет Йълдъръм обяснява, че лилавият цвят идва от антоцианите, които се съдържат в използваните плодове и зеленчуци. Тези съставки се използват в смес, наречена "мормикс".

 

Тази смес от червени плодови и зеленчукови есенции се смесва с брашното. След това добавяме захар от цвекло към сместа. В резултат на това баклавата не се надига, веществото балансира захарта. 

Мехмет Йълдъръм, производител на баклава

Специалисти диетолози казват, че лилавата баклава повишава нивата на кръвната захар по-бавно от традиционните сладкиши. Затова може да бъде алтернатива за страдащите от захарна болест. 

Вярващите мюсюлмани с нетърпение чакат да си дадат почивка от поста по време на специалната вечеря ифтар. Празникът Рамазан се смята за период на размисъл, по време на който не се яде и не се пие от изгрев до залез слънце. Той се практикува от всички възрастни мюсюлмани, физически годни да го направят. Краят на свещения месец ще бъде отпразнуван с празник, познат като Курбан байрам.