Общество

Снуски – опасни субстанции, продаващите се свободно, са новият хит сред подрастващите

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Нови синтетични вещества се разпространяват сред ученици из цялата страна. Въпреки че са забранени за консумация под 18-годишна възраст, дори петокласници експериментират с никотинови торбички, за които все още няма достатъчно информация какво е точното им съдържание. Разследване на Euronews България показва как непълнолетни деца за минути могат да се сдобият с тези синтетични вещества.

Това не е нелегален наркотик. Не е забранено да се продава в магазините за алкохол и цигари. Но масово ученици ги употребяват, защото никой не им търси лични карти. Наричат ги „снуски“.

„Първоначално започва да ти изтръпва венеца, като започва една лека пареща болка, при което след няколко време тази болка отшумява и започваш така да се чувстваш по-отпуснат“, казва човек, опитал от никотиновите торбички.

В столичното 119-то училище директорът е конфискувал десетки никотинови торбички. Разпространяват се и сред най-малките вече половин година.

„Колкото е по-малко детето, толкова ефектът от една такава снуска е много по-голям и по-отрицателен. От повръщане, към силна възбуда в емоцията, в движенията“, каза Диан Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Торбичките са малки и почти незабележими. Оказва се, че деца могат да продават тези синтетични вещества на други деца.

„При отварянето на една ето такава кутийка те лесно се разпространяват след това на по-ниска цена самите снуски. Трябва да си говорим постоянно и не бива да мислим, че щом едно дете вкъщи е прекрасно то не би посегнало към подобни вещества“, допълва Стаматов.

След като балоните с райски газ бяха забранени от предишното редовно правителство, никотиновите торбички се превърнаха в нова мода и по дискотеките.

Някои хора консумират снуски, защото смятат, че им дава енергия и вдигат нивата им на продуктивност.

Експерти съветват, че най-добрият подход сред родителите трябва да бъде отворения диалог.

„Все по-често чуваме, че след райския газ следващата новост е тези никотинови торбички. Да говорим с децата с доверие, да им разкажем. Няма нищо страшно и лошо дори да им кажем - знаеш ли, че чух в новините или някъде прочетох, че има нещо ново. То е опасно, не знаем какво му е съдържанието. Внимавай“, съветва психологът Яна Алексиева от Асоциацията на родителите.

Всяка година сред подрастващите се появява нова мода синтетични вещества. А последиците стават все по-тежки.