Общество

Калин Стоянов: Няма жертви и пострадали от пожара край село Воден (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Няма жертви и пострадали хора от пожара край село Воден. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който посети засегнатото от огнената стихия село, предаде  БГНЕС.

Голям пожар обхвана района на селото, намиращо се в община Болярово, Ямболско. Огънят беше обградил Воден от три страни. Местните жители изпаднаха в паника и бягаха по улиците на селото на всички страни, панически, търсейки помощ. По думите на самите жители първоначално те не са получили никаква помощ, а държавата е отсъствала.

Вътрешният министър призна, че ситуацията е много тежка, а огънят, който бушува от вчера, не е локализиран. Днес той се е насочил към селото.

„Хората са евакуирани“, каза Калин Стоянов и добави, че се очаква и помощ от Турция. В гасенето на пожара ще се включат и два хеликоптера.

Пожарът във Воден е локализиран и правим възможното до вечерта да обезопасим селото и всички къщи, за да могат да се върнат хората. Към момента е важно обезопасяването на двете села Шарково и Крайново. За целта очакваме много техника, ще се включат водометните машини, в гасенето ще участва и жандармерията, допълни министър Стоянов. Директорът на ГДПБЗН поясни, че по 4 противопожарни екипа са разположени в двете села, общо 23 екипа са на територията на пожара: „Идеята е чрез просеки да обезопасим района около населените места, след което да въведем сили и средства за потушаване. Има добра координация с доброволците“.

Министърът на вътрешните работи увери, че пожарникарите са работили съвестно и професионално  при изключително неблагоприятни и бързо променящи се условия, с много  високи температури и промяна на вятъра. „Единствената незабавна реакция в такава ситуация е хората да се евакуират навреме и това се е  случило.

Главен комисар Александър Джартов каза, че заради бързата промяна на посоката на огъня, те не са имали възможност бързо да евакуират хората. 

Изключително сериозна е обстановката в пловдивското село Отец Паисиево и двете карловски села Богдан и Каравелово. По последна информация са изгорели над 30 къщи във вилната зона на Отец Паисиево. Огънят се разпростира и има опасност да засегне още постройки.  В Стара Загора ситуацията е овладяна, съобщиха от пожарната. 

Още военнослужещи и техника се включват в борбата с разрастващата се огнена стихия в страната

Oще 30 военнослужещи с 6 единици техника от 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора на Сухопътните войски, се включват в гасенето на големия пожар край село Воден, област Ямбол. Огънят се разраства бързо и военнослужещи от състава на Военновъздушните сили – 21 военнослужещи с 6 единици техника, от военно формирование 26 030 – Безмер подсилват действията по пожарогасене.

Хеликоптерът Ми-17 и екипажът на Военновъздушните сили, гасящ по-рано днес пожара в района на село Отец Паисиево, беше пренасочен, за да оказва помощ за овладяване на природната стихия в област Ямбол.

От 13.00 ч. още 44 военнослужещи с 2 единици специализирана техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, под ръководството на командира на 3-ти механизиран батальон подполковник Павел Тодоров, подпомогнаха изпратения тази сутрин модул в района на пожара край село Отец Паисиево, община Калояново, област Пловдив.

Модулът за гасене на пожари от 2-ра Тунджанска механизирана бригада продължава да действа в района на пожара край Стара Загора.