България

Димитър Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ситуацията с пожарите в страната, макар и извънредна, е овладяна. Няма жертви, няма опасност за населените места. Няма друга задача с по-голяма степен на приоритет.

Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев пред народните представители от 50-ото Народно събрание днес, предаде БГНЕС.

Екипите на пожарната, горските служители и военните са на терен и продължават да осигуряват нашата сигурност в пряк сблъсък с огнената стихия, информира Главчев и от най-високата парламентарна трибуна благодари на всички включили се в борбата с пламъците доброволци.

Само през изминалото денонощие огнеборците са реагирали на 250 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 204 пожара.

„Нещата са под контрол“, каза още Главчев и остави вътрешният министър Калин Стоянов и главен комисар Александър Джартов да потвърдят думите му пред народните представители.

Онзи ден влязох в комуникация и с премиера на Република Северна Македония и в резултат на тази комуникация сега поддържат връзка шефовете на двете служби заради пожара в Петричко и Струмица, добави Главчев.

От своя страна вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че днес единият от двата военни хеликоптера, които гасят пламъците от въздух, ще бъде пренасочен към Отец Паисиево. Другият вертолет ще остане на територията на Ямбол.

Главчев разпореди създаването на специална телефонна линия за сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар, съобщиха от правителствената пресслужба. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега.

Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че координацията между институциите в борбата с природната стихия да бъде още по-бърза. В качеството си на министър-председател уверявам народните представители и българските граждани, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на приоритет от тази към момента, заяви Главчев в Народното събрание. Премиерът беше категоричен, че ситуацията в страната, макар и извънредна, е овладяна. В гасенето на пожарите предстои да се включат два хеликоптера от Чехия, Румъния също има готовност да ни изпрати подкрепа.

Премиерът специално благодари на екипите на пожарната и държавните горски стопанства, на военнослужещите, както и на доброволците за навременната немеса за локализиране и овладяване на пожарите. Главчев акцентна върху сериозното натоварване на огнеборците. От началото на годината в горските територии са възникнали над 260 пожара на площ над 60 000 декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 000 декара.