България

Ситуацията с пожарите в страната към момента не е критична, увери Главчев

От Euronews България Euronews България

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че пожарите в страната са овладени, с изключение на този в Стара Загора, но и там ситуацията се успокоява. Той смята, че положението в страната не е критично.

Нямам притеснения, след като днес чух кмета Живко Тодоров и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов“, каза той. Ситуацията се мени от едно място на друго, коментира премиерът и посочи, че се поддържа постоянна връзка между институциите. Той поздрави всички, които работят на терен. По думите на Димитър Главчев са задействани всички възможни механизми за по-бързо овладяване на ситуацията, включително и към Европейския съюз. "Имаме уверение от Чехия, от Румъния казват, че имат готовност", коментира той. Според него от Министерството на външните работи са заявили, че няма необходимост към момента да се търси помощ от други съседни държави. Главчев посочи, че се поддържа връзка и с представители на Република Северна Македония по повод пожара край Петрич и взаимодействието е добро.

 

От Европейската комисия съобщиха, че ЕС ще изпрати помощ за борба с горските пожари в България и Северна Македония.

Решението е в отговор на спешни искания, довели до задействане на механизма на ЕС за гражданска защита. България получава два хеликоптера от Чехия, а Северна Македония - един вертолет от Сърбия, два вертолета от Словения, два самолета и един вертолет от Турция, и един самолет от Хърватия.

ЕК отбеляза, че Съюзът разчита на 556 пожарникари от 12 държави, разположени на ключови места в Европа това лято, готови да помогнат на местните противопожарни служби. ЕС разполага тази година с 28 противопожарни самолета и четири вертолета в 10 държави от ЕС.

Според Главчев служителите на Дирекцията по пожарна безопасност противодействат изключително добре на подобни бедствия и те биват овладявани в рамките на възможното, но хората трябва да бъдат по-внимателни. 

Следи се и състоянието на доброволеца, който пострада в при пожарите Свиленградско, коментира още министър-председателят. Ако е необходимо, има възможност той да бъде транспортиран в София. "Подготвени сме да осигурим най-доброто лечение", заяви Главчев и отбеляза, че при подобни случаи държавата трябва да съдейства. 

 

Helikopteri.Pojaribgnes 22 военнослужещи от 38-ми батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора с 4 единици техника се включиха в погасяване на горски пожар, възникнал в район, северозападно от Стара Загора, по искане на областния управител на Стара Загора и заповед на командира на Сухопътните войски Деян Дешков. Екипажи и хеликоптери от състава на 24-та авиобаза – Крумово на Военновъздушните сили също оказват помощ. Вертолет AL Cougar излетя в 09.52 ч., а Ми-17 – в 09.57 ч. за мястото на огъня. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще разследва причината за пожарите

Районната прокуратура в Стара Загора работи по досъдебно производство за установяване на причините за възникване на големия горски пожар в землището на Стара Загора, съобщиха от държавното обвинение. Извършени са разпити на свидетели, продължават активните действия по събиране на доказателства.

Предстои извършване на огледи на местопроизшествието и назначаване на пожаротехническа експертиза, която да установи причината за възникване на пожара. Срокът за разследване е двумесечен.

Рано тази сутрин областният управител Методи Марков обясни, че частичното бедствено положение, което беше обявено през вчерашния ден, ще остане, докато не бъде овладяна ситуацията и докато не са сигурни, че огънят няма да се възобнови. Областният управител изрази надежда днес пожарът да бъде потушен.  „Ситуацията и към този момент продължава да бъде сложна. Периметърът на пожара е около 12 километра. Цяла нощ са работили екипи на пожарната, на Държавно горско стопанство, получихме помощ от „Мини Марица-изток“, от ТЕЦ „Марица-изток“ 2. Правени са и се правят просеки, а пожарникарите се борят и продължават да се борят с тази огнена стихия"- разясни секретарят на община Стара Загора Николай Диков.