Общество

Ще забранят ли и пушенето на открити обществени места?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

3,5 млн. души по света умират всяка година в следствие на тютюнопушене, сочи статистиката на Световната здравна организация. Здравните власти в Италия са на път да забранят пушенето на открито. Мярката е съобразена с Европейския план за борба с рака и цели да намали броя на пушачите.

Здравното министерство на Ботуша вече обсъжда забраната за пушене на открито, в това число заведения, паркове, спирки на автобуси, както зоните за пушачи на летищата. Мерките за ограничаване на тютюнопушенето целят до 2040 г. Пушачите в Европа да спаднат под 5%.

Въвеждането на забраната може да отнеме година, но е мярка на правителството срещу вредната зависимост. У нас такава мярка не се предвижда, поне за сега, макар страната ни да води класацията в друго проучване на Световната здравна организация по ранна зависимост от цигари между 11 и 15-годишна възраст. Независимо от възрастта обаче, тютюневите изделия нанасят своята вреда.

 

В забраната на тютюнопушенето е ясно дефинирано, че е забранено на обществени места, т.е. на места, които са свързани с повече хора. Това, че около нас на съседната маса се пуши, или това, че всички излизат пред заведението да пушат, реално това по никакъв начин не е пречка. Рискът е същият, както и на закрито помещение. Димът отново достига до нашите дихателни пътища и може да предизвика възпаление.

д-р Севда Найденска, пулмолог УМБАЛ „Александровска“

Идеята за забрана на цигарения дим на открито буди полюсни реакции.

По данни на Института за икономически изследвания на БАН от края на 2022 г, у нас от цигари годишно умират около 20 хиляди души.

„Много от онкологичните заболявания също имат доказана връзка с тютюнопушенето. Карцином на стомаха, карцином на пикочния мехур, рак на гърдата, на панкреаса. Призовавам пушачите да се замислят над своето здраве, и да помислят за семейството си и за околните, преди да продължат да пушат“, казва д-р Найденска.

В съседна Сърбия, която не е член на Европейския съюз, тепърва може да се наложат ограничения за тютюнопушене, но на закрито. Това предвижда закон на сръбските здравни власти. Новината за планираните промени, вече предизвика реакция в обществото.

„Ще бъде трудно, но трябва да се наложи, както навсякъде по света. Непушачите не трябва да страдат заради нас. Можете просто да излезете без проблеми.“

„Бих забранила пушенето навсякъде. Аз съм голям противник на цигарите и заради здравето, бих ги забранила напълно“, казват жителки на Белград.

За нарушителите се предвиждат глоби в размер на 42 евро за физическо и до 8500 евро за юридическо лице. Опасенията на бизнеса са, че 30% от сектор ще бъде унищожен.

 

Има много примери в цяла Европа, където тези закони не засягат барове, нощни клубове, казина и други подобни предприятия. Така че нощните клубове и барове са различни – в тях има възрастни посетители, хора, които вече са или непушачи, или пушачи. Смятам, че законът трябва да съдържа специален член. В Гърция например казината, нощните клубове и баровете са освободени от тези правила, тъй като работят само през нощта. Това е нещо, което си заслужава да се обмисли.

Миша Релич, Асоциация на нощните клубове и барове, Сърбия

В друга част на света, в далечно Мексико, вече има забрана за пушене на обществени места, като хотели, паркове и плажове. Тя важи не само за традиционните, но и за цигарите с нагряване.

"Това е едновременно и добро, и лошо. Хубаво е, защото пушенето е вредно, но в същото време е лошо, защото трябва да можеш да правиш каквото си искаш със здравето си", смята Педро, жител на Мексико Сити.

Мексиканските власти забраняват дори рекламирането на тютюневи изделия. Туристите, които запалят цигара, могат да бъдат глобени с до около 300 евро, а ако откажат съдействие на властите, са застрашени от арест.