Европа

Как ще се прилага новата забрана за пушене на обществени места в Сърбия?

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ще забрани ли Сърбия пушенето на обществени места? Това предвижда нов проект за промени в Закона за защита на населението от излагане на тютюнев дим. Включваме по темата главния редактор на Euronews Сърбия Боян Бъркич.

Ще има ли забрана за пушене в Сърбия и къде?

Знаете ли.., вече има забрана за пушене в Сърбия. Това, което хората не разбират, е че става дума за нов проектозакон, независещ все още от парламента. Здравното министерство го предложи. Не трябва да забравяме факта, че Сърбия наложи забраната за пушене през 2009 г. И всъщност законът, свързан с нея, е доста стриктен. Забранено е пушенето на всички публични места- работни помещения, офиси, ресторанти, пъбове, а дори и на някои отворени пространства. Глобите са наистина значителни- ако бъдат хванати, нарушителите могат да платят над 10 000 евро. И все пак, може би много от вашите зрители знаят, че всички продължават да пушат в ресторанти тук. С други думи казано- закон има, но той не се прилага добре. Но го има.

Какво означава обществени места – улици, спирки на градския транспорт, стадиони, но също и клубове и ресторанти?

Старият закон не забранява пушенето на места като автобусни спирки и стадиони. Според новото предложение на здравното министерство обаче пушенето не трябва да се разрешава и на спортни събития, дори на стадиони с отворено пространство. Вземайки предвид факта, че забраната за пушене не се спазва дори на затворени места като ресторанти, предстои да видим как ще прилага на отворени футболни игрища. Тук повечето хора приемат новото предложение като опит за изследване на общественото мнение по въпроса или дори като рекламен трик. Но дори да се нанесат известни промени във вече съществуващия закон, хората не вярват, че те ще продължат дълго.

Как хората приемат тази забрана?

Няма проблем в света, по който сърбите да не са разделени на два или дори повече срещуположни „лагера“. В този смисъл, и това предложение предизвика разделения тук. Една част от населението смята, че пушенето трябва да бъде забранено по възможно най-радикалният начин. Тази част си има и своите аргументи- цитират статистики, според които сърбите са сред най-податливите към рак на белите дробове и други болести, свързани с пушенето, не само в Европа, но и в света. Подчертават още, че сравнително голям дял от здравния бюджет отива за лечението на пациенти, болни от вече споменатите състояния- астматични пациенти и др. Има и хора, разбира се, обикновено пушачи, които смятат, че всеки прави собствен избор, но никой не бива да бъде дискриминиран заради навиците си. Задават въпрос дали хората не могат да се насладят на храната си в ресторант само защото са пушачи. Казвайки това, може би не е изненада, че и Асоциацията на собственици на заведения се противопоставя на най-радикалния закон срещу тютюнопушенето. Предлагат компромисни варианти- например в някои ресторанти да е разрешено пушенето, в други не. Както и по-големите заведения да разделят пространството на половина. И така, води се сериозен дебат, който със сигурност ще продължи. Но както вече споменах, говорим за закон, който дори не е официално предложен за разглеждане в парламента.

Какво ще се случи с електронните цигари – в кои случаи пушенето ще е разрешено?

Отношението към електронните цигари е абсолютно същото като тези с тютюн. Според новия закон и те трябва да бъдат забранени на всички места, които споменахме.

Как тази забрана ще се отрази на туризма в страната?

Има доста интересно съобщение, пуснато от собствениците на заведения в Южна Сърбия. Те твърдят, че доста туристи, особено българите, идват в страната ни, за да се насладят на вкусна храна, но придружена с цигара. В случай, че забраната влезе в сила, то именно подобни дестинации ще пострадат силно. И не говорим само за Южна Сърбия, но и за Белград. Столицата приема изключително много туристи за Нова година, Коледа, летните месеци и тн. Те идват, за да се насладят на преживяването пушейки- нещо, което не е позволено другаде в Европа. Със сигурност туристическия сектор ще пострада, ако законът бъде приет. Зависи от правителството да прецени кое е по-добре- да се спести от бюджета на здравеопазването чрез забраната или все пак да се загуби от бюджета на страната заради отлива на туристи? В техните ръце е да се прецени по-добрата алтернатива.